Varumärken
- Inga resultat
Kategorier
- Inga resultat
Produkter
- Inga resultat
Hudterapeuten tipsar
Nytt år – dags för en nystart med huden
Nu såhär efter nyår så är man ofta väldigt taggad på att ta tag i saker, som till exempel sin hudvård. Men hur ska man tänka då? Vad är egentligen viktigast? Nedan kommer jag att gå igenom en standardrutin och ge lite tips som underlättar.
Vi börjar med det som är allra mest basic
Rengöring
(oavsett vad den har för ingredienser) rengör huden från smuts och smink, men även från bakterier som vi fått på huden under dagen. Anledningen till att vi rekommenderar att man rengör huden på morgonen också (och inte bara kvällen) är för att huden avgiftar sig själv lite nattetid. Ansiktet behöver rengöras för att hudens egna bakterier ska kunna jobba så optimalt som möjligt. Läs tidigare inlägg om Hudens pH.
TIPS:
Ha en syrarengöring på morgonen och låt den sitta på uppemot en minut för att kicka igång huden. Exempelvis Soft Cleanser från Eneomey
På kvällen tycker jag det är skönt med en rengöring som löddrar vilket gör att sminket lätt går bort. Favoriten just nu är Simply Clean från SkinCeuticals. För att ÄNNU mer underlätta sminkborttagningen på kvällen så rekommenderar jag starkt att börja använda rengöringssvampar.
Återfuktning
är oerhört viktigt, och oavsett vad du har för hudtyp eller hudtillstånd så behöver du tillföra fukt till din hud. Huden blir ofta fuktfattig av väder och vind, och blir även påverkad av hur vi sköter vår insida, alltså om vi inte dricker tillräckligt, stressar osv. För att huden ska kunna uppfylla sina viktiga funktioner och hålla sig mjuk och smidig så behöver den fukt. Så även om du upplever din hud som mer glansig så behöver du ändå en fuktcréme.
TIPS:
Ofta behöver vi byta till en fetare créme på vintern. Min vintertorra hud mår som bäst när jag använder Dermaceutic K Ceutic
Använd gärna någon aktivare créme på nätterna som syra eller retinol. Stim Renew 8 från Eneomey är en syracréme som passar de flesta hudtyper.
Just rengöring och återfuktning är de två allra viktigaste delarna i en hudvårdsrutin.
Sedan, beroende på vad ens hud behöver och vad man gillar så finns det många andra steg och produkter man bör använda.
Serum
är ett måste för dig som vill uppnå resultat med din hudvård. Serum består av mycket mindre molekyler än vad en créme gör, vilket leder till att den kan tränga djupare ner i huden. Så om du till exempel känner att din créme aldrig ger dig tillräckligt med fukt, testa att lägga ett fuktserum under så kommer du definitivt märka skillnad. Det finns serum för alla hudtyper och hudtillstånd med olika funktioner; fukt, mattande, med vitaminer, anti-age, uppstramande, som jobbar på pigmenteringar osv osv. Många serum kan användas både morgon och kväll, och vissa bara morgon eller kväll.
TIPS:
Använd mer än ett serum! Många går faktiskt att lägga lager på lager.
Ögoncréme
är något alla borde börja med från mitten av 20-årsåldern. Det är för det mesta just här de första ålderstecknen visar sig och just runt ögonen är huden tunn och känslig. Så det är superviktigt att tillföra fukt för att huden här ska hålla sig i så bra skick som möjligt. Varför kan man då inte lägga sin vanliga dagcréme runt ögonen? Jo, just för att huden runt ögonen är så tunn. De vanliga crémerna du lägger i ansiktet är alldeles för feta och kommer göra att du blir påsig och "trött" i huden istället.
TIPS:
Köp en ögoncréme för just det dina ögon behöver. Det finns många på marknaden som riktar in sig på olika saker. Min personliga favorit just nu är Decléor Jasmin Eye cream som ljusar upp och ger lyster runt ögonen.
Peeling & Mask
är det där lilla extra som du borde göra för din hud, iallafall en gång i veckan. Med skrubben får vi bort gamla gråa tråkiga döda hudceller, och om vi sedan lägger en mask direkt på så går den in sig mycket bättre i huden.
TIPS:
Ha en bestämd "Spadag" i veckan där du tar dig tid att pyssla om dig själv. Ställ skrubben i duschen så blir den lättare att skölja av. Jag själv sover alltid med mina fuktmasker för att verkligen låta de ge sin effekt (funkar såklart inte med alla masker).
Solskydd
åter igen detta tjat om solskydd! Men det är ju för att det är så himla viktigt för din och din huds hälsa. Använd MINST SPF 15 året runt.
TIPS:
Tycker du att det är jobbigt att lägga ännu en till créme i din rutin? Försök att köpa en dagcréme/foundation med SPF.
Antioxidant
en antioxidant hade jag verkligen önskat att alla hade i sin rutin. Många är idag väldigt duktiga på att äta antioxidanter och vet fördelarna de ger kroppen. Med det finns massa fördelar med att lägga en antioxidant på huden. Du håller fria radikaler (som bryter ned huden) borta samtidigt som du förebygger hudens åldrande.
Det självklara valet av antioxidant (och som går bra att lägga till i sin rutin oavsett vilket märke du använder) är SkinCeuticals CE Ferulic (eller någon av de mer hudtyps inriktade)
Ansiktsvatten
ett steg som många kanske skippar? Men om vi ska prata om pH igen så är detta en superviktig produkt då den återställer hudens pH. Samtigt så ger vattnet fukt. Även här kan man köpa många olika sorter med olika funktioner.
TIPS:
Köp ansiktsvatten i sprayform (eller heller över i sprayflaska), då blir det så smidigt att använda.
Hoppas dessa tipsen gav lite inspiration. Se till att sätta igång med det nya hudåret nu.
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Allt du behöver veta om Syra och Retinol
Hösten betyder för många (iallafall för oss) att man kan ta fram sina lite vassare produkter igen. Och som vi har längtat!
Som många kanske vet vid detta laget så bör man inte använda produkter med ingredienserna syra och retinol under sommaren, då det gör huden extra känslig för solen. Vi brukar rekommendera att man ställer undan dem just när solen är som starkast, för att sedan ta fram dom igen när höstmörkret kommer.
Vad är syra?
Inom hudvård använder vi oss ofta av AHA-syror. AHA-syrorna är organiska syror alltså en typ av kolföreningar som har sura egenskaper. Olika frukter är en rik källa till AHA-syror, som ofta kallas just fruktsyror. Ett traditionellt sätt att få fram AHA-syror ur organiska produkter är att låta dem surna eller jäsa. Med den metoden framställs till exempel mjölksyra ur sur mjölk och vinsyra av jästa druvor. AHA-syror verkar vattenlösligt. Det finns även BHA-syror, som är snäppet mildare än AHA, som jobbar mer fettlösigt. Ett exempel på BHA-syra är Salicylsyra som även verkar antiinflammatoriskt och ofta används till en fetare och aknebenägen hud. Även PHA-syra har blivit vanligare på marknaden då det är en väldigt mild syra som kan användas även på den känsligare huden. Typiskt för syror är att de ger en stickande känsla vid kontakt med huden. Ofta när man hör ordet syra så tänker man på farliga och frätande ämnen, men de organiska syrorna som finns i hudvård är såklart mycket mycket svagare.
I hudvård som man använder dagligen, som en exempelvis en créme så ligger syrakoncentrationen normalt under 10%. Dessa halter ger såklart ingen effekt bara över en natt, utan är en långsiktigt process som gradvis ger ett resultat på huden. Vid högre syrahalter, upp mot 20%, sker förändringarna i huden snabbare och på en djupare nivå. Dock är nackdelen med högre halter att huden behöver tid att återhämta sig och kan bli lite nedsatt.
Hur fungerar syra?
Först och främst verkar syror fuktbindande, alltså de binder vatten till huden och ökar på så sätt fukthalten. Syrornas andra viktiga funktion är att öka cellåterväxten i överhuden. Detta har med syrans svagt frätande effekt som gör att den effektivt peelar huden. Syrorna löser upp de bindningar som finns mellan de döda hudcellerna, det ger en signal om att ny hud kan komma fram. Hudens reaktion på detta är att öka produktionen av nya celler. Eftersom syror skyndar på cellförnyelsen kan huden i vissa fall flagna då den gör sig av med döda celler. Hur kraftigt den flagnar hänger ihop med om syran jobbar på ytan eller djupare ner i huden. Resultatet blir att ytliga linjer jämnas ut, döda celler som täpper till porerna löses upp och pigment jämnas ut. Syran kommer inte att ta bort dina rynkor eller fläckar helt och hållet, men definivt ge ett bra resultat. Syror stimulerar också hudens egen produktion av kollagen och elastin.
Viktigt att veta om syra är att det gör huden ljuskänslig; alltså känslig mot solen. Det är viktigt att ha på solskydd varje dag när man använt en produkt med syra i, och att undvika solen helt i en månad om man har fått en kemisk peeling på salong.
När och hur använder jag en produkt med syra?
Alla olika sorters produkter (alltså rengöring, peeling, créme osv.) kan innehålla syra. Generellt kan man säga att crémer med syra är till för nattbruk (pga att det gör huden ljuskänslig). Om de är i det lite starkare laget ska de inte läggas varje natt och behöver oftast vänjas in för huden. Om du vill använda en rengöring med lite starkare syrahalt kan det vara en god idé att bara använda den en gång om dagen. Olika produkter har olika rekommendationer. Rådfråga alltid din hudterapeut (oss kan du mejla på info@grodanshop.se) för att se vilka rekommendationer som finns för just den produkt som du är intresserad av.
Vad är retinol?
Retinol är ordet vi använder för A-vitamin och är ett exempel på en antioxidant. Det är ett fettlösligt vitamin som främt finns i animaliska livsmedel som kött, lever, fisk och ägg. Betakaroten (som många kanske vet finns i morötter och nypon) är det förstadium till retinol och omvandlas i kroppen till A-vitamin. Samlingsnamnet för alla A-vitaminer är retinoider. De former av A-vitamin som får användas i kosmetiska produkter är retinol, retinal och retinylpalmitat. De starkare versionerna Isotretinoin och tretinoin får bara skrivas ut av läkare och används främst för att hjälpa personer med svårare akne.
Hur fungerar retinol?
Vad har då retinol för effekt på huden? När A-vitamin kommer in i kroppen oxiderar det till A-vitaminsyra. Det är en väldigt effektiv ingrediens i hudvård, då den har väldigt små molekyler som lätt går djupare ner i huden. Det är bevisat att retinol faktiskt kan påverka våra celler att bete sig mer som när de var unga, vilket gör att det är en bra ingrediens för någon som vill arbeta hudföryngrande. Eftersom det också är en antioxidant så motverkas fria radikaler. Även kollagen- och elastinprodukionen stimuleras vilket ger huden mer spänst.
Att retinol även är effektivt mot akne har att göra med att det reglerar hudens talgproduktion, men även minskar bakteriebildningen i huden.
När och hur använder jag en produkt med retinol?
Det är viktigt att nämna att retinol inte passar alla. Är du väldigt känslig, har rosacea eller eksem så bör du undvika det helt. Precis som med syra så behövs retinol vänjas in i huden. Börja att bara applicera 1-2 gånger i veckan, för att sedan succesivt öka användningen. De flesta produkter ska inte läggas varje dag, utan bara varannan. Om huden flagnar lite lätt i början är det inget konstigt, men var uppmärksam på om huden blir jättetorr, känslig och röd, då är det dags att trappa ner användningen. När man använder retinol är det viktigt att ha någon annan produkt i sin hudvårdsrutin som lugnar och återfuktar huden. Det är också viktigt att använda SPF varje dag när man har retinol i sin rutin. Har du både syra och retinol i din hudvårdsrutin? Lägg de aldrig samtidigt! Har du t.ex båda produkterna som nattcremér, lägg då de exempelvis varannan eller var tredje natt.
Att retinol används som en ingrediens till just nattetid har att göra med att det bryts ner av ljuset och då tappar sin effekt.
Igen, rådfråga alltid din hudterapeut (oss kan du mejla på info@grodanshop.se) för att se vilka rekommendationer som finns för just den produkt som du är intresserad av. Tänk på att både syra och retinol bör undvikas om du är gravid eller ammar.
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Syraprodukter som vi gillar just nu:
Stim Renew 8 - Eneomey Mask 15 - Dermaceutic Glycolic Renewal Cleanser Gel - SkinCeuticals
Retinolprodukter som vi gillar just nu:
Retinol 0.3 - SkinCeuticals Activ Retinol 0.5 - Dermaceutic Retinol Fusion PM Eye - PTR
Vilken ansiktscréme man ska välja?
En fråga som ofta ställs till oss hudterapeuter. Och vi förstår helt och hållet varför. Idag är utbudet oändligt stort och först ska man hitta ett märke bland alla de tusentals som finns, och sedan hitta en av de alla crémer som finns i det märket. Inte så lätt.
Det bästa är ju såklart alltid att få direkt hjälp av en hudterapeut som kan titta och känna på din hud för att kunna ge de allra bästa rekommendationerna. Men jag tänkte nu ge lite tips på vad man ska tänka på när man är ute efter en ny dag- och/eller nattcréme.
Det första du ska tänka på är: Vad vill jag få för resultat av crémen? Alltså; vill jag få jättemycket lyster, vill jag ha en riktig anti-agecréme eller vill jag ha en créme som mer fokuserar på mina porer? Bara här har du kommit en lång bit på vägen.
Det andra du ska tänka på är: Vad har jag för hudtyp? Eller har jag ett hudtillstånd? Som vi beskrivit här i vår hudskola så finns det hudtyper och hudtillstånd. Med hudtyp menar vi torr, fet, blandad och normal hud. Ett hudtillstånd därimot är inte något man har hela tiden utan kan mer vara tillfäligt såsom känslighet, akne och yttorrhet bland annat. Créme väljer man ofta efter sin hudtyp, men kom ihåg att det kan vara bra att iallafall varva in en créme som hjälper dig med ett eventuellt hudtillstånd.
Fet hud: Om du har en fet hudtyp och ofta känner dig glansig så finns det i nästan alla märken crémer som jobbar matterande. Annars funkar det alltid bra med en lättare fuktcréme.
Torr hud: Om du har en torr hud så behöver du såklart fukt. Fuktcrémer kommer i massa olika konsistenser, så välj om du vill ha en lätt créme som snabbt går in i huden, eller en med rikare konsistens som lägger sig lite mer som ett lager.
Mogen hud: Om du har en mogen hud och vill jobba lite mer utslätande och uppstramande så är det anti-agecrémer som gäller. Jag vill trycka på att nämna Retinol som är en superfin anti-age ingrediens. Från 25 år och framåt kan man absolut börja med crémer som har anti-ageeffekt.
Blandad hud: En blandad hud vill man gärna balansera. Men är du övervägande torr så hade jag fokuserat mer på en återfuktande créme.
Syra och Retinol är två speciella ingredienser jag gärna nämner. Dessa passar i stort sett alla hudtyper, bara man anpassar styrka och användning. Det två väldigt aktiva ingredienser. För att lära dig mer om syra och retinol, gå in på "Ingredienser och dess effekter på huden"
Hoppas det ger er en liten mer aning om vad ni ska kika efter.
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Hudvård på semestern - vad ska man tänka på?
Nu är midsommar över och många av oss är antingen redan på semester, eller ska snart gå. I år kanske det inte blir så mycket längre resor eller resor utomlands, men jag tror nog ändå många av oss passar på att resa här hemma i år. Så, vad ska man då tänka på när det kommer till sin hudvårdsrutin när man inte är på hemmaplan?
Behandlingar som är bra att göra innan semestern
Till att börja med vill jag tipsa om behandlingar som är bra att göra innan sin semester.
Frans- och brynfärg med formning av bryn - Helt klockrent att göra inför semestern. Oftast är man mer osminkad och då är det skönt att ha välvårdade bryn samt färg på fransarna.
Lashlift med eller utan fransfärgning - Även lashlift (alltså permanent böjning av fransar) är något som underlättar på sommaren om du vill vara mer osminkad. När fransarna får en böj så ser de faktiskt ofta längre ut och blir mer iögonfallande.
Fransförlängning - Helt klart bäst för den som vill ha ännu mer effekt. Här sätts syntetiska fransar på med hjälp av ett lim. Resultatet håller i cirka fyra veckor, sen är det dags att fylla på igen.
Helkroppspeeling - Perfekt att få bort alla döda hudceller och den gråa vinterhyn.
Vaxning - Gör en vaxning innan din semester så slipper du att släpa med dig rakhyveln.
Med dessa behandlingarna så har man verkligen bra förutsättningar för att inte behöva göra lika mycket under själva semestern.
Vad behöver man ha med sig när man ska åka bort?
Vad ska man då prioritera av sin hudvård när man ska åka iväg på semester. Faktorer som spelar in är såklart hur länge man ska vara iväg och vad man ska göra. Självklart är det upp till var och en vad man tar med sig, man vet ju själv om vad som är viktigast för sin hud, men jag tänkte ge lite tips som gör att du kanske inte behöver ha med så mycket.
Cremé - ett tips att ha cremé en som du kan använda både på dagen och natten, så slipper du ha med dig två olika.
Dagcremé med solskydd i - om du inte aktivt ska sola så är det smidigt att ha en cremé som har SPF, glöm inte att återapplicera den under dagen
Färgad dagcremé - vill du slippa sminket men ändå jämna ut hudtonen lite så är en dagcremé med lite färg i ett bra alternativ
Micellärt vatten - bra att använda som rengöring om du har begränsat med tillgång till vatten på din resa, verkar även som ansiktsvatten.
Gelmask - en svalkande och lugnande gelmask är alltid skön att ha om man känner att det hettar i huden efter en dag på stranden. TIPS: lägg ett tunt lager av masken och sov med.
Många märken idag säljer sina produkter i resestorlekar. Vi på Grodan säljer även tommar burkar och sprayflaskor i ett resekit där du enkelt kan fylla över dina produkter inför resan.
Andra saker att tänka på
Sol, vind, sand och vatten har en uttorkande effekt på huden. Rengör huden noga efter en dag på stranden med skonsamma och milda produkter som inte torkar ut huden. Använd produkter med mycket fukt under hela sommaren. Endel av oss blir lättare oljiga i huden på sommaren, använd en lermask i hela ansiktet eller på de partierna du vill för att jobba upp överflödigt talg.
Mina viktigaste produkter på semestern
Dermaceutic - Derma Defense Dermaceutic - C25 cream SkinCeuticals - Phyto corrective masque
Derma Defense - En färgad dagcremé som har SPF50, man får alltså tre-i-ett! Väldigt lätt och skön konsistens.
C25 cream - Ett serum i creméformat som även går att lägga som ögoncremé så att man inte behöver ha med en separat.
Phyto corrective masque - Perfekt att lägga några kvällar i veckan istället för nattcremé för att boosta huden med fukt, samt lugna den.
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Så lyckas du med din Brun-utan-sol
Nu går vi in i juni och sommaren är här. Man börjar använda shorts, kjolar, t-shirts och bikini. Många av oss tycker dock att det kan kännas lite jobbigt att vara sådär vinterblek i dessa plagg som man ju är efter en lång vinter. Men lösningen på problemet är ju så enkel: Använd Brun-utan-sol såklart!
Vad är brun-utan-sol?
Brun-utan-sol har hängt med i många år nu och är en produkt som ständigt utvecklas. Hur fantastiskt är det inte att man kan se brun och fräsch ut, utan att behöva utsätta sin hud för solen?
Hur fungerar det egentligen då? Jo, i de flesta brun-utan-sol-produkterna finns det en ingrediens som heter Dihydroxyacetone (kallas oftast bara DHA). DHA är ett kemiskt ämne som inte är skadligt för huden utan det går ner i hudens översta lager och reagerar med hudens egna pigmentceller, melaninet. Denna reaktionen gör att huden får en solbrun ton.
Idag finns en mängd olika varianter på marknaden såsom spray, mousse, lotion, gelé, duschgel, droppar, olja, sheetmask. Här är det bara att välja det man känner passar en bäst. För min egen del är mousse just nu är favorit, då den är lätt att smörja in på kroppen med en handske och jag ser färgen av den direkt.
Hur ska man förbereda huden för att lyckas som allra bäst?
Det är väldigt viktigt att exfoliera huden (helst dagen innan) för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Tänk på att inte använda en peeling som är oljebaserad om du peelar dig samma dag som du ska ta brun-utan-sol samt att inte duscha i olja innan eller ha bodylotion med olja i då olja ligger kvar som en hinna på huden och gör att färgen kommer bli flammig. Armbågar, knän och händer kan vara torrare, peela extra där. Brun-utan-sol är återfuktande, så de partierna som är torra kommer att dra åt sig mer. Försök att smörja in dig med en vanlig bodylotion varje dag för att hålla en bra fuktnivå i huden.
Hur applicerar man sin brun-utan-sol?
Hur du applicerar din brun-utan-sol beror helt på vilken typ du har.
Har du en produkt som är i sprayformat så gör du följande:
-Spraya i en stadig flödande rörelse cirka 30cm från huden. Alternativt spraya produkten i en handske som är avsedd för produkten och fördela ut på kroppen. I ansiktet kan du med fördel fördela ut sprayen med en borste. När du använder sprayen på hela kroppen, arbeta uppifrån och ner.
Eftersom produkten ger färg direkt så kan du genast se om det blir ojämnt någonstans.
-Låt torka 10-15 minuter. Du kan påskynda torktiden genom att använda en hårtork.
Har du en produkt i mousseformat så gör du följande:
-Ta 1-3 pump på din appliceringshandske och appliceramed en svepande rörelse över hela kroppen.
-Låt torka helt innan du klär på dig. Även här kan du påskynda torktiden med en hårtork.
Har du en produkt i droppformat så gör du följande:
-Rengör huden.Ta samma mängd kräm som vanligt och tryck ut ett par droppar av din brun-utan-sol. Blanda och applicera jämnt över ansiktet. Använd 1-2 droppar för en lätt solkysst lyster eller 3-4 droppar för en mer intensiv färg. Använder du den till kroppen kan du behöva öka mängden droppar för att få mer färg.
Har du en produkt lotionformat så gör du följande:
-Smörj in ett tunt lager och låt torka in helt.
Andra tips:
Tänk på att det behövs 6-8 timmar för att färgen ska gå in helt i huden. Använd inte favorittröjan och sov inte i favoritlakanen. Se till att du har god tid att torka! Ha gärna på det i några timmar, och ta sedan en dusch för att få bort överskottsfärgen. Många upplever att det blir ojämnt vid händer och fötter. Smörj försiktigt ut på både händerna och fötterna, ta sedan en fuktad handduk eller våtservett och badda av lite av färgen, speciellt på knogarna. Huvudreglerna för alla sorters brun-utan-sol är att tänka: Vart brukar du bli brun när du är i solen? Där ska det vara mest färg (t.ex ansikte, överarmar osv.) Ta alltid lite i taget - det är bättre att köra flera lager en att ta för mycket vid en applicering. Välj färgintensitet efter hur brun du brukar kunna bli i solen för ett så naturligt resultat som möjligt.
Grodans favoriter
Marc Inbane - Perle De Soleil Marc Inbane - Tanning spray Decleor - Gradual Glow Lotion
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Solskyddsfaktor - varför ska vi använda det?
Nu när det fina vädret äntligen har kommit så känns det självklart att ta upp ämnet solen och solskyddsfaktor.
Till att börja med - Vad är UV-strålning?
Solen är grunden till allt liv. Den sänder ut UV, eller Ultraviolett stråling, som finns i tre olika varianter: UVA, UVB och UVC. Av dessa tre har UVC kortast våglängd och stoppas av jordens atmosfär vilket gör att den inte når oss. UVA har längre våglängd än UVB, vilket gör att UVA-strålarna är mildare men går djupare ner i huden. De blir alltså inte lika intensiva som UVB-strålarna. UVA och UVB-strålar når oss alltid, dygnets alla timmar, året runt och de går igenom moln och dimma.
Vilka positiva effekter har solen på kroppen?
Innan vi går in på de skadliga effekterna som solen har på kroppen så är det värt att nämna att det finns mycket med solen som är nyttigt för oss.
Solljus i lagom mängd är bra för oss. De flesta känner sig ofta på bättre humör under sommarhalvåret . Ljuset ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket har en positiv effekt på cirkulationen. Solljuset gör även att kroppen kan bilda det livsviktiga vitaminet D, som reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Endast 15 minuter i solen krävs för att få vår dagliga dos av D-vitamin.
Hur påverkar UVB huden?
UVB-strålarna är som sagt mer intensiva än UVA. Det är dessa strålar som gör att kroppen kan tillverka D-vitamin men de stimulerar även melaninet i vår hud som i sin tur gör att vi blir bruna. Strålarna tränger endast ner i hudens yttersta lager, Epidermis.
Skadorna som UVB ger på huden kan leda till pigmenteringar, aktinisk keratos och hudcancer.
Hur påverkar UVA huden?
Med sin längre våglängd så når UVA-strålarna ner till hudens andra lager, Dermis. Dessa strålar orsakar fria radikaler i huden, vilket leder till oxidativ stress som skadar våra celler. Det är UVA-strålarna som gör att huden åldras i förtid, ger soleksem och precis som UVB, pigmenteringar.
För att på enkelt sätt förklara hur solen påverkar huden så kan vi tänka att huden är ett gummiband. Vad händer med gummibandet när du låter det ligga ute i solen? Jo, det blir torrt och tappar sin elasticitet. I vår hud har vi kollagen och elastin, de verkar som hudens egna gummiband och är det som ger huden spänst. Det som händer med gummibandet när det ligger i solen kan man säga är samma sak som händer med vårt kollagen och elastin, när vår hud utsätts för sol.
Vad kan man göra för att skydda sig?
Istället för att sitta direkt i solen är det bättre att välja skuggan då det reducerar UV med upp till 50%.
Använd täckande kläder av tjockare material.
Tänk på att solen alltid är som starkast mitt på dagen.
Och sist men inte minst - Använd solskydd.
Vad finns det för olika solskydd och vilket ska man använda?
Det finns två olika sätt att filtrera bort UV-strålarna i ett solskydd - kemiskt eller fysikaliskt.
För att enkelt förklara skillnaden så tar det kemiska skyddet upp strålningen och gör den oskadlig för oss medan det fysikaliska skyddet lägger sig som en hinna på huden och reflekterar bort strålningen. Det kemiska skyddet bör appliceras 15 minuter innan man exponerar sig för solen och det fysikaliska börjar verka direkt vid applicering.
Idag innehåller många solskydd både kemiska och fysikaliska filter. Vilket man föredrar är upp till en själv. Tänk på att om du svettas eller badar så kan det kemiska skyddet vara att föredra.
Vad betyder SPF? SPF - Sun protection factor är ett mått på hur väl ett solskydd skyddar mot solens strålar. De olika sifforna som står efter SPF (ofta 15, 30, 50 eller 50+) anger hur många gånger längre du kan vara i solen. Exempelvis: Kan du vara i solen i 10 minuter utan att bränna dig och har på dig SPF15 så kan du då vara i solen 150 minuter utan att bränna dig. Detta är dock inget vi tycker att man ska förlita sig alldeles för mycket på. Det är bättre att ha ett solskydd med högre SPF och att smörja in sig ofta. Till hela kroppen bör man använda sig av ca 1/2 dl solskydd, till ansiktet 1/2 tsk.
Och än en gång: återapplicera solskyddet flera gånger om dagen.
Varför ska man använda solskydd året runt?
Som jag skrev inledande i texten så nås vi av solens strålar året runt, dygnet runt. I dagens samhälle exponeras även huden för stålning inomhus i from av olika skrämar och lysrör, vi hudterapeuter rekommenderar därför att man använder minst SPF15 varje dag hela året.
Kom också ihåg att förra årest solskydd med största sannolikhet har gått ut på datum - så passa på att uppdatera med nya fräscha. Behöver du tips på vilket som passar dig bäst? Mejla oss på info@grodanshop.se så hjälper vi dig.
Våra tre favoriter just nu:
Sun Face Fluid SPF 30 - Decléor Sun Ceutic SPF 50 - Dermaceutic Mineral Radiance SPF 50 - SkinCeuticals
580 kr 525 kr 470 kr
Njut av solens strålar - men var rädd om dig!
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Vårstäda ditt badrumsskåp
Nu när solen äntligen börjar kika fram så är det många som börjar vårstäda sina hem och trädgårdar.
Vi däremot, vi börjar städa våra badrumsskåp. I badrumsskåpet kan man genom åren samla på sig en hel del produkter. Ni kanske också känner igen det här: man har lite kvar av en produkt i en förpackning, så man går och köper en ny produkt som man sedan öppnar, och så glömmer man helt bort den där lilla skvätten som fanns kvar i den gamla förpackningen. Efter några månader kommer man ihåg den igen. Kan man då fortfarande använda den? Eller hur fungerar det?
Hållbarhet
Vem är det då som bestämmer hur lång hållbarhet en produkt har? Jo, det gör tillverkaren av produkten. Detta görs genom en rad olika tester.
Alla produkter har en hållbarhetsmarkering som man oftast hittar på produktens kartong. De två vanligaste markeringarna är:
Timglaset - Ett bäst-före-datum T.ex 2020-04-09. Denna markering används för produkter som går ut inom 30 månader efter tillverking.
Öppen-burk - En symbol som ser ut som, ja, en öppen burk, där det står i den hur många månader produkten håller från och med när den öppnades första gången. Ofta är det mellan 3-24 månader. Denna markering används för produkter som har en hållbarhet på över 30 månader från tillverking, så länge produkten är obruten.
Hudvård
Man ska behandla sin hudvård som vilken annan färskvara som helst. Vad är det då som händer när datumet har gått ut?
Oftast är det kanske inget fel på produkten, men det aktiva ingredienserna bryts ner vilket leder till att produkten inte gör det den ska.
Vissa produkter har mer tendens till att ändra doft och färg (exempelvis Retinol), medans andra (exempelvis C-vitamin) absolut inte bör ändra sig i färgen.
Produkter som försluts av en burk har oftast inte lika lång hållbarhet då det lättare kommer in syre och bakterier i dem. Tänk på att ta upp produkten med en spatel för att undvika att få in onödiga bakterier i den. Tuber och pumpflaskor har oftast bättre hållbarhet eftersom det inte lika lätt kommer in syre och bakterier. För bästa hållbarhet bör alla hudvårdsprodukter förvaras torrt och svalt.
Tänk på att byta ut ditt solskydd efter varje säsong. Solskyddet tas oftast med till stranden och ut i solen. Där exponeras det väldigt mycket för värme och får då en sämre hållbarhet.
/Marie, Auktoriserad Hud- och Spaterapeut
Hur
Make up
För make up gäller samma hållbarhetsmarkeringar som för hudvård.
Det som ofta skiljer hållbarheten på make up-produkter är om de är torra eller innehåller vatten och olja.
Här kommer lite exempel på hållbarhet för olika make up- produkter:
Mascara - Mascaror innehåller vatten och olja, så de bör bytas ut var tredje månad
Puder - Puder med sin torra konsistens har längre hållbarhet, upp till 2 år
Foundation - Kan hålla allt mellan ett halvår upp till två år
Make up-redskap - Kan hålla en evighet om de är av god kvalité och rengörs ordentligt och noga.
Kort och gott - Släng produkter du vet har stått alldeles för länge, de kommer ändå inte ge dig den effekten som den är menad att göra. Fyll på ditt badrumsskåp med ett nytt solskydd, C-vitamin som ger dig en härligt vitaminboost och eventuellt en lättare kräm som inte är lika fet som din kräm du haft i vinter (beror såklart på vad du har för hudtyp).
/Marie, Auktoriserad Hud-och Spaterapeut
Antioxidanter
Dessa viktiga ingredienser som håller vår hud ung och fräsch samt håller pigmenteringar och andra ålderstecken borta! Både C vitamin och E vitamin är viktiga antioxidanter.
C-vitamin - Vår mest kraftfulla antioxidant
Vårt älskade C-vitamin som ger lyster och håller vår hud ung och fräsch. Men C-vitaminet, eller askorbinsyran som det också kan kallas, gör mer än så! Denna supervitamin är en typ av antioxidant som är hudtonsutjämnande och som reparerar skador från solljus och föroreningar. Dagligen utsätts vår hud för fria radikaler och våra celler bryts ned. Just detta kan C-vitaminet stoppa. Även kollagenet stärks upp och huden blir spänslig, slät och du får tillbaka förlorad elasticitet. Denna starka antioxidant gör att vår hud skyddas mot nedbrytning och huden får en fömåga att förnya sig själv. Även hudinflammationer kan lugnas med hjälp utav denna mångsysslare .
Vår hud kan själv dock inte producera detta vitamin, och du kan heller inte äta dig till rätt mängd C-vitamin. Det är därför extra viktigt att man tillsätter C-vitamin på egen hand i sin hudvård.
På sommaren är det extra viktigt att använda dig av någon typ av C-vitamin, då C-vitamin, ihop med solskydd blir en perfekt match. Ditt UV-skydd boostas av vitaminet, och förhidrar uppkomst av rynkor, förlorad elasticitet, solskador och oxidativ stress. C-vitaminet kan också få en ökad effekt då det används ihop med andra antioxidanter, så som tex. E-vitamin. Även syra ihop med C-vitamin kan hjälpa C-vitaminet att tränga djupare ned i huden.
Du ska inte börja med C-vitamin i för ung ålder då huden redan är spänstig och fast som det är. Men efter 20+ är det okej att tillsätta C-vitamin i sin hudvårdsrutin. Allt för att förebygga!
Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om just antioxidanter här: Vikten av att använda antioxidanter
Topplista för våra mest kraftfulla antioxidanter:
Peter Thomas Roth
SkinCeuticals
Dermaceutic
Vad spelar pH-balansen för roll på vår hud?
Undrar du kanske varför du inte lika gärna kan rengöra din hud med en handtvål som med en löddrande tvållikande ansiktstvätt, och som kostar en tiondel så mycket? Det ska jag förklara för dig nu.
pH-balansen har större inverkan på vår hud än du kan tro. Ytterst på vår hud har vi en syramantel som finns till för att skydda vår hud mot angrepp av baktrerier, infektioner eller andra skadliga mekanismer. Att denna syramantel hålls intakt är också viktig för bibehållandet av fukt i huden och för att vår hud inte ska bli uttorkad. Ett pH värde anger hur surt eller basiskt något är på en skala från 1-14. Vatten har en ph värde på 7 och är neutral. Och det är här ph balasens betydelse kickar in. Vår hud, alltså vår syramantel har ett ph på 4,2-5,6. Vilket betyder att vår hud är något sur. Vår syramantel består av talg, fettsyror, karbamid, hyaluronsyra och andra fuktbindanden ämnen. Viktiga komponenter för att huden ska hållas intakt.
Tvättar vi vårt ansikte med vatten (pH 7) så höjer vi vår huds ph vilket inte blir en omtimal ph balans för en välmående hud. Många rengöringsprodukter har ett högt ph på 8-12 vilket beror på att dessa ska var fettlösliga. Detta kan alltså helt och hållet rubba hudens pH-balans och förstöra hudens viktiga syramantel.
För att förhindra detta kommer vikten av ett ansiktsvatten att spela stor roll. Ett ansiktsvatten balanserar pH-balansen och återger huden sin sura miljö. Hjälp din hud att bli sur genom att inte för ofta använda kraftfulla uttorkande rengöringsprodukter. Milda rengöringsprodukter med mjölkig konsistens kan vara till hjälp om man har rubbat sin syramantel eller bara vill ha en kompletterande rengöring på exempelvis morgonen då man inte har någon makeup.
Är din hud torr, kliar, svider eller är sårig kan det vara så att din ph-baland är rubbad. Se då över din hudvårdsrutin eller gör vår HUDANALYS för att få hjälp med vad som kan ha gått fel.
/Mimmi, Aukotriserad Hud och Spaterapeut
Enkla steg för en felfri makeup
Har du svårt att få till en naturlig enkel makeup med få produkter? Vi har samlat 5 stycken godingar för en fulländad vardagsmakeup som både känns enkel och strålande. Nu efter vinter och mörker är det lätt att känna sig glåmig och lite trist i ansiktet. Kanske har du använt samma makeup under en längre tid och är sugen på lite nytt? Följ dessa enkla steg för att få en strålande lyster igen.
Känner du dig blek denna tiden på året så är vårt tips att prova Marc Inbane, en brun utan sol som är enkel att lägga och som finns i både droppar och i sprayform.
Steg 1: Primer - välj en primer som passar din hudtyp. Är du mer åt de blanka hållet så väljer du en matterande primer. Är du torr och känner dig glåmig så väljer du en återfuktande primer. Vi på Grodan älskar Hyaluronic Hydra Primer som jämnar ut hudtonen, slätar ut och återfuktar. Samt gört att din makeup sitter hela dagen.
Steg 2: Välj en foundation som du tycker täcker lagom mycket för din hudtyp. Vår favorit är Light-expert Click Brush Från By terry. Denna produkt har lätt till medium täckning och på applicatorn sitter även en borste som du alltid har med dig.
Steg 3: Nästa steg är solpuder eller rouge. Detta för att ge mer liv och lite färg till ansiktet. Du kan antingen välja en produkt som är mer åt det rosa/röda hållet eller om du gillar att se lite mer solkysst ut så kan du välja en brunare produkt. Vi gillar Compact Expert Dual Powder nr 6 - en kombo av två nyanser i en produkt. Denna finns i 6 olika nyanser. Och vi gillar just denna tiden på året att få lite brunare färg. Då känner man sig ofta mycket fräschare.
Steg 4: Ögonskugga en produkt många drar sig för att använda, men ofat beror det på att man kanske aldrig riktigt fått kläm på hur man lägger en skugga. Denna produkt är en kräm-skugga som är busenkel att lägga. Den finns i 6 nyanser och vi gillar för en vardaglig makeup Ombre Blackstar nr 3 - Blond Opal.
Steg 5: Läppar - pricken över i till vardags är ett par neutrala läppar. Vi gillar en glansig variant men som ändå har en nude-färg. Lip Expert Glossy Liquid Lipstick nr 2 från By Terry i färgen Vintage Nude är en färg som passar alla som vill se lite mer makeade ut men utan att det blir för mycket pigment.
Vintertorr hud?
Blir din hud också snabbt påverkad av kallare klimat? Känns den plötsligt stram och kliig? Du är inte ensam! Det är såå vanligt att vår hud blir lite förvirrad när vi går från sommar-til- höst-till-vinter på bara ett par månader. För att inte nämna att vi också höjer värmen rejält innomhus och skapar en supertorr miljö för vår stackars hud. Din hud behöver nu få lite extra kärlek!
Nr 1 för din hud just nu är att få ner fukt fukt fukt på djupet i huden. Detta får du med hjälp utav ett serum. Gärna ett oljebaserat serum. Serumet är mycket mer nedbrutet än vad exempelvis en dagkräm är. Små molekyler får då chansen att tränga djup ner i huden för att bygga upp ditt fuktförråd.
Du kan också behöva en rikare fuktighetskräm. Gärna en med lite fett i som lägger sig som ett skyddande lager överst på huden. Kombinationen och fukt och fett är det bästa. Vi behöver något som skyddar vår yttersta hudbarriär. Vitaminer som E vitamin kan vara till slor hjälp vid torr och skadad hud.
Kolla också över din rengöring. Känner du dig stram direkt efter att du tvättat dig kan du behöva byta ut din ansiktstvätt till någon mer krämig/oljig variant. Detta ger då en skyddande hinna direkt vid avtvätt.
Sista steget kan vara att addera en ansiktsmask minst 2 gånger i veckan. Välj en krämig mask som ger dig massor av fukt och näring. Antioxidanter i hudvården är bra året om.
Tänk generell mer fukt och fett! Huden klarar oftast av mer oljebaserade produkter än vi tror. Detta absorberas av vår hud och behöver inte alls göra dig blank och oljig.
TOPPLISTA FÖR VINTERTORR HUD